Google i kushton doodle Audre Lorde, poeteshës, feministes amerikane me ngjyrë

Google i bën homazh Audre Lorde, një poete afro-amerikane, që do të kishte mbushur 87 vjeç sot. Shkrimtarja me veprat e saj ndihmoi në rritjen e ndërgjegjësimit të grave, veçanërisht atyre me ngjyrë dhe homoseksualëve. Ajo vdiq nga kanceri në moshën 58 vjeç

“Me ngjyrë, lezbike, nënë, luftëtare dhe poete”. Kështu e përkufizoi veten Audre Lorde, shkrimtarja afrikano-amerikan, të cilit Google i kushton doodle-n e sotëm.

Gruaja, e cila do të kishte mbushur 87 vjeç sot, nëse kanceri i mëlçisë nuk do t’ia kishte marrë jetën më 1992, ishte një figurë kryesore në lëvizjen me ngjyrë, lezbike dhe feministe.

Adoleshenca dhe studimet e Audre Lorde

Ajo lindi në Harlem, në një kohë të vështirë për Shtetet e Bashkuara, të cilat ishin në mes të Depresionit të Madh dhe kolapsit ekonomik. Më e vogla nga tre vajzat, arriti të vazhdonte studimet e saj në nivele të larta: ajo u diplomua në 1959 nga Hunter College dhe të njëjtin vit filloi diplomën e saj master në Administrimin e Librit në Universitetin e Columbias, e cila e lejoi atë të gjente menjëherë punë brenda sistemit të bibliotekave publike e qytetit të New York.

Gjatë gjithë jetës së saj, ajo iu përkushtua mësimit të anglishtes, si në Shtetet e Bashkuara dhe në Gjermaninë Perëndimore, ku udhëhoqi lëvizjen lokale feministe.

Një adhuruese e librave dhe shkrimeve, që në moshë shumë të re, pëlqente të krijonte poezi kushtuar mbi të gjitha temave të drejtësisë shoqërore dhe racore. Në 1951, ajo shkroi poezinë “Pranvera” për gazetën e shkollës së mesme, por rektori e quajti atë “jo të botueshme”. Por revista Seventeen, shumë e popullarizuar në mesin e të rinjve, vendosi ta botonte, duke i dhënë famën e parë Lordes.

Ishte gjatë viteve të adoleshencës dhe rinisë shumë të hershme që ajo kuptoi se ishte lezbike. Pavarësisht kësaj, në 1962 u martua me Edëin Rollins, me të cilin pati fëmijët Elizabeth dhe Jonathan. Divorci erdhi në vitin 1970, dhe Audre ishte tani e gatshm të kthehej në marrëdhëniet e saj të të njëjtit seks. Ndër marrëdhëniet e tij më të rëndësishme të dashurisë ishte ajo me Frances Clayton, e cila zgjati njëzet vjet, nga 1968 deri në 1988.

Punimet më të rëndësishme të Audre Lorde

Ndër veprat e saj më të njohura është autobiografia e saj “Zami: Një mënyrë e re për të shkruar emrin tim” dhe, mbi të gjitha, The Black Unicorn, shkruar në 1978, ku ajo tregon pa grimcuar fjalët vështirësitë e të qenit grua lezbike dhe me ngjyrë, në Shtetet e Bashkuara të viteve 1970

Unë kryesisht shkruaj për gratë që nuk flasin,” thotë ajo, “sepse jemi të tmerruar. Sepse ne jemi mësuar të respektojmë frikën në vend që të respektojmë veten. Ne jemi mësuar të respektojmë frikën tonë, por duhet të mësojmë të respektojmë veten dhe nevojat tona”. “Burst of Light”, botuar në 1989, fitoi American Book Award.

Gjatë jetës së saj, ajo u godit për herë të parë nga kanceri i gjirit, përvoja e të cilit e bëri atë të shkruajë Los Diarias del Cancer, botuar për t’i dhënë mbështetje dhe guxim grave të tjera me kancer.

Kanceri, megjithatë, nuk e la të qetë, dhe pavarësisht operacionit të gjirit, sëmundja u kthye në mëlçi disa vjet më vonë. Audre Lorde vdiq më 17 nëntor 1992, vetëm 58 vjeç, në Saint Croix, e shoqëruar deri në frymën e fundit nga partnerja e saj, shkrimtarja dhe aktivistja, Gloria I. Josep

Recommended Posts