Doodle kushtuar swing dhe Savoy Ballroom, në faqen kryesore të Google

Një doodle kushtuar swing-ut dhe Savoy Ballroom në faqen kryesore të Google, ditën e sotme. Do të ishte 26 maji i 2002-shit dhe Nju Jork. Frankie Manning e Norma Miller, anëtarët e Whitey’s Lindy Hoppers, zbulojnë pllakën përkujtimore të një salle ikonike vallëzimi. Do të bëhej simbol i swing-ut, por edhe i gjithëpërfshirjes. Kështu që edhe Google, sot, nderon ditën përkujtimore me një doodle muzikore. Salla e vallëzimeve u bë e famshme në vitet 1920 dhe 1950, në lagjen Harlem të New York.

Doodle muzikor kushtuar swing

Një sfond muzikor dhe dy njerëz të stilizuar duke kërcyer. Sapo hap faqen e parë të motorit të kërkimit, shfaqet një video me njerëz që kërcejnë, nota muzikore dhe fjalën Savoy Google.

Duke klikuar në video, notat muzikore të “Let’s Call the whole thing off”, një pjesë e famshme e Ella Fitzgerald dhe Louis Armstrong, dhe një ftesë për të gjithë përdoruesit e internetit:

“Testo ndjenjën tënde të ritmit për të festuar bashkë me ne swing-un dhe Savoy Ballroom”!

Bëhet fjalë për një lojë internetike, e cila mund të luhet vetëm ose në çift, në të cilën duhet të ndiqni ritmin muzikor. Qëllimi është i qartë: të marrësh informacion nëpërmjet lojës!

Sa më shumë luani, aq më shumë informacion merrni në lidhje me Savoy Ballroom.

Simbolika e gjithëpërfshirjes

Në rrjedhën e vitit 1926 do të hapej në Grand Apple, salla e vallëzimit, Savoy Ballroom. Do të quhej menjëherë “salla e këmbëve të lumtura” (the home of happy feet) dhe tepër e gjetur nëse mendon gëzimin e shkaktuar nga vallëzimi për të gjithë dashnorët e tij. por nuk është vetëm kaq. Sepse do të jetë historia e kësaj salle që do ta bënte të pashlyeshme nga kujtesa historike dhe legjendare.

Lokali u hap në rrethin Harlem, i banuar, në fillim të shekullit XX, kryesisht nga komuniteti afro-amerikan. Dhe salla e ballove bëri historinë pikërisht sepse, ndryshe nga vendet e tjera publike, lejonte hyrjen e njerëzve me ngjyrë.

Komuniteti afro-amerikan i Harlem-it e ktheu Savoy-ën në zemrën kulturore të lagjes dhe epiqendër të inovacionit në kërcim dhe muzikë sëing, për të gjithë botën.

Kështu që Google, sot i nderon të dyja: swing-un dhe gjithëpërfshirjen.

Mbyllja e Savoy Ballroom

U mbyll në 1958-ën. Por salla e vallëzimit që përfshinte dy të tilla, ka pritur legjendat e muzikës botërore, që nga Ella Fitzgerald te Chick Webb. Në të u zhvilluan të famshmet sfida muzikore midis bandave, “Battle of Bands”, ka qenë mikpritëse e bandave të xhazit dhe emrave më të mëdhenj të muzikës.

Edhe pse u mbull në 1958, fama dhe ndikimi i saj janë ende aktuale. Në vendndodhjen e tij historike midis Rrugëve 140 dhe 141 në Lenox Avenue të qytetit të Nju Jorkut, një pllakë përkujtimore i bën homazh sallës së ballove dhe trashëgimisë së saj.

Recommended Posts